CPO: Samen bouwen

//CPO: Samen bouwen

Wie op zoek is naar een nieuwbouwwoning of een bijzonder object zoals een oude school, is mogelijk al eens tegen de term CPO aangelopen. Voor velen is dit nog een onbekend fenomeen waardoor er mogelijk twijfels ontstaan om al dan niet in een dergelijk traject te stappen.

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het betreft hier eigenlijk een gezamenlijk (nieuw)bouwproject om als toekomstige eigenaren een eigen woning te realiseren.

Een van de belangrijkste redenen om een CPO-project op te zetten, zijn de kosten. Deze zijn over het algemeen lager dan wanneer de woningen separaat in de verkoop worden aangeboden. Dit klinkt aanlokkelijk, maar voor de koper zitten er voor- maar ook nadelen aan een dergelijk project waarover we hieronder zullen informeren.

Voordelen zijn oa:

  • U koopt “goedkoper”. De prijs voor de woning is lager, dan wanneer u de (nieuwbouw)woning op de markt koopt.
  • U heeft zelf veel inspraak in de ontwikkeling en het (eind)ontwerp van uw woning
  • U heeft direct al intensief contact met uw toekomstige buren

Nadelen zijn oa:

  • U bent gezamenlijk verantwoordelijk voor het volbrengen van het project. Het zal veel tijd van u vergen in voorbereiding en het compromissen sluiten met de medebewoners.
  • Mochten er binnen de groep wanbetalers zitten, dan loopt het project gevaar.
  • Omdat u vanaf het begin betrokken bent bij de ontwikkeling van de woning, duurt het traject over het algemeen langer dan u gewend bent. Houdt u vooral rekening met een trajectduur van minimaal 1 jaar tot mogelijk wel 3 jaar.
  • Om de woning te kunnen bouwen, moeten de eerste kosten betaald worden met eigen middelen. U zult dus over voldoende eigen middelen moeten beschikken, welke u op een later moment terug kunt vorderen bij het aangaan van een hypotheek.

HypotheekContact weet precies welke banken CPO-projecten accepteren, en heeft de juiste contacten binnen deze banken om uw financieringsaanvraag alvast voor te bespreken voorafgaand aan de daadwerkelijke aanvraag. Een dergelijke ervaring en kunde helpen u om het financieringstraject van uw toekomstige CPO-woning zonder zorgen te kunnen doorlopen, waardoor u uw kostbare tijd kunt besteden aan de daadwerkelijke ontwikkeling en ontwerp van uw toekomstige woning.